YK oli juuri pitänyt ilmastokokouksen Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa, jonka julkilausumassa ei annettu maapallolle lupaavaa tulevaisuutta. Ihminen on saastuttanut maailman vedet sekä ilmaston toiminnallaan. Jos jotain ei tehtäisi pian olisi elämämme maapallolla erittäin uhattuna.

 

Yksi erityinen seikka ilmastokokouksen julkilausumassa, merien täyttyminen muovista ja sen haittavaikutukset kiinnittivät Retapin yhden perustajan Lars Brøndum Petersenin huomion, ”tuohon minä voin vaikuttaa!”. Alkoi kuukausien mittainen suunnittelujakso, jonka aikana ensimmäisiä Retap-vesipulloja luotiin, testattiin ja paranneltiin.

Oli ratkaistava monta eri ongelmaa: miten tehdä pullosta todella kestävä, mistä materiaalista pullot tulisi valmistaa, miten pitää tuotanto mahdollisimman ympäristöystävällisenä ja miten vesipullosta saisi mahdollisimman kauniin, jotta kuluttajat hyväksyisivät sen. Tiedettiin, että jos yksikin näistä ongelmista jäisi ratkaisematta ei kokonaisuudesta tulisi ympäristön ja meidän ihmisten kannalta hyödyllistä, ekologista tuotetta.

 

Skandinaavinen design avuksi

Tavoitteena oli ratkaista globaali, koko maailmaa koskettava ongelma, mutta millä keinoin? Ymmärrettiin, että skandinaavinen design oli maailmalla kovassa suosiossa, mutta voisiko sitä hyödyntää näin suuren ongelman ratkaisemisessa. Meidän kaikkien kannalta on huojentavaa – ja ehkä jopa hieman ylpeyttäkin tuottavaa ajatella, että kyllä, skandinaavisella designilla voi vaikuttaa globaalisti hyvän asian puolesta.

Vesipullon aineeksi valikoitui lopulta erittäin kova borosilikaattilasi – sama, jota käytetään laboratorioissa. Se kestää poikkeuksellisen hyvin kolhimista sekä lämpöä ja kylmää. Lasi itsessään on erittäin ympäristöystävällistä, sillä sitä on erittäin helppoa kierrättää. Sen valmistaminen ei kuluta paljoa luonnonvaroja, ja oikein käytettynä se kestää läpi eliniän. Lasista ei myöskään irtoa kemikaaleja juomaveteen, joten positiiviset terveysvaikutukset olivat selvät.

Seuraava ratkaistava ongelma oli korkki. Pitihän kallisarvoinen vesi saada pysymään pullossa luotettavasti. Muovipulloissa tämä oli ratkaistu kierrekorkilla, jossa korkki kierretään pullossa oleviin kierteisiin. Kierteiden reunojen on todettu keräävän bakteereita, jotka päätyvät jokaisella pullosta otetulla huikalla suuhun, joten oli keksittävä uusi bakteerivapaa korkki.

Jälleen kerran turvauduttiin skandinaavisen designin perusperiaatteisiin: yksinkertainen ja kaunis. Voisiko Retap-vesipullon korkki olla yksinkertainen ja kaunis? Millainen on yksinkertainen ja kaunis korkki, joka ei kerää bakteereita ja, jota ei kiinnitetä kiertämällä? Alkoi toinen suunittelukausi, jossa eri materiaalivaihtoehtoja käytiin läpi. Testattiin, todettiin huonoksi ja palattiin takasin suunnittelupyödän äärelle.

Lopulta täydellinen ratkaisu löytyi termoplastisesta elastomeerista. Se on materiaalia, joka venyy kaksinkertaiseksi, mutta palautuu aina takaisin oikeaan muotoonsa. Tällä materiaalivalinnalla saatiin varmistettua se, että vesi todella pysyy tiiviisti pullossa sisällä ilman bakteereja kerääviä kierteitä ja korkeista voidaan tehdä kauniita. 

 

Lopputuloksena 84 kertaa pienempi hiilijalanjälki

Kuukausien suunnittelun, testaamisen ja epäonnistuneiden kokeilujen jälkeen syntyi lopulta erittäin ekologinen sekä terveellinen tapa juoda vettä. Luotu Retap-vesipullo ratkaisi kaikki ongelmat, jotka lähtötilanteessa oli ollut. Lasista valmistettuna se ei päätyisi mereen, sillä pullon sekä korkin materiaalit ovat kierrätettäviä. Sen koko eliniän hiilijalanjälki on Carbon Footprint Ltd:n tekemän itsenäisen tutkimuksen perusteella 84 kertaa pienempi, kuin yhden 0.5 dl muovipullon. Siitä ei erity juomaveteen kemikaaleja eikä siinä ole kierteitä, joihin bakteerit voisivat luoda kasvualustaa.

Se on yksinkertainen ja kaunis.

Lasinen Retap vesipullo 0.5 dl | Vihreä | Retap
Löydä oma lempipullosi